Hogy tudjuk karbantartani a kedvenc ruháinkat?

Nehéz mostanában eligazodni a sok anyag között. Míg régen alig volt egy pár anyag, ez mostanra igen megugrott. Sok-sok fajtája van, főleg a műszál világában. Még ha rá is írják, hogy pamut, akkor sem lehetünk biztosak benne százszázalekosan. Biztos sokan jártak már úgy, hogy ki akarák nyitni a kocsi ajtaját és megrázta őket a kocsi ajtaja. Ez hogy lehet? Vagy megakartad fogni a kedvesed kezét és megráztad. Kellemetlen dolog. Én sokszor járok így. Már félve nyúlok a kocsihoz vagy a divanyról mikor felállok tudom, hogy rázni fog. Fel sem figyeltem rá, míg sokszor nem fordult elő, hogy a diványunk sok műszálat tartalmaz.

Mikor ruhát választunk érdemes megnézni, hogy hány fokon mosható. Minnél magasabb hőfokot ír rajta, annal biztosabbak lehetünk benne, hogy tartós. Ez alatt mit értek? Nem megy a szine – mert azért választunk egy ruhadarabot mivel szép a szine – valamint nem nyúlik el.

A másik amit érdemes ellenőrizni, hogy vasalható-e amit venni szeretnénk. Ha nem, akkor biztosak lehetünk benne, hogy sok műszálat tartalmaz.

Ha mindezek ellenére mégis egy ruhadarab mellett döntünk van pár trükk amivel meghosszabíthatjuk a ruha állagának élettartalmát. Van aki mielőtt beteszi a mosógépbe beáztatja a ruhát, hogy ne menjen a szine. Én például a mosogépbe öntöm ahova teszem a mosóport is. Attól függ ki milyen szert használ a mosáshoz. Ha sikerült esetleg egy gyönyörű darabra szert tenni a turkálóba (esetleg), akkor szódabikarbónával ferőtlenítsük. Ezt is tehetjük abba a részbe ahova por mosószert tesszük, de ha folyékonyat használunk akkor közvetlen a ruhára szoktam szórni. 30 vagy 40 fokon mosom a ruhákat. Mikor centrifugálom akkor maximum 900-ra állítom. Fontos, hogy ahogy lejárt a program vegyük is ki, mert ha még 10 percet is áll már egy kicsit gyűrött lesz. Ha valami miatt csak 2 vagy 3 óra után vesszük ki a ruhákat érdemes még egy centrifugálási programra betenni de ez már kisebb legyen, mint az előző. De ne legyen nagyon vizes, mert ha lakásba teregetünk lehet fog az anyag és lecsöpögve esetleg megfogja a szőnyeget. Mikor kivesszük a mosógépből, érdemes egy kicsit meghuzogatni az anyagott ha észrevesszük, hogy gyűrött lett.

Karbantartani a mosás után is kell egy ruhát. Mire vigyázzunk? Mivel sokat rohanunk vasalásra már végképp nem marad időnk. Ezért érdemes válfán szárítani, így elkerüljük a kellemetlen csíkot a ruha kellős közepén. Az sem mindegy, hogy milyen válfára tesszük száradni a kedvenc ruháinkat, mert ha a válfa szines – mondjuk piros és bársonyos anyaggal van bevonva – a ruhánk pedig fehér, akkor nagy valószínűséggel megfogja a a ruhánkat is. Ha száradni tesszük érdemes egy kicsit kirázni is, hogy kirugódjon az anyag. Persze most nem kell rázogatni, mint Holle anyó a dunyhát, csak szépen. A válfa azéert is jo megoldás, mert így egyenesen tehetjük is a szekrénybe száradás után.

Végezetül, meg ne felejtsük el: Nehogy már a ruha hordja az embert!